Black or White



Black or White
är en antirasistisk megahit från Dangerous-albumet som toppade listorna över hela världen när den släpptes 1991.

I låten hörs förutom Jackson den f.d. Guns N' Roses-gitarristen Slash samt rapparen D-Flex.

Musikvideon till Black or White var väldigt tekniskt avancerad och innehöll effekter som tidigare bara används i storfilmer. Videon innehöll också ett gästspel av Jackson vän Macaulay Culkin känd från Ensam hemma-filmerna. Under videon dansar Michael flera traditionella folkdanser tillsammans med folk av olika etniska tillhörigheter, den nuvarande standardversionen av videon slutar sedan med en scen där människors ansikten morfas ihop och ändrar utseende.

 I den oklippta versionen av videon följer den s.k. "Panterdansen" när Jackson bland annat slår sönder bilfönster, drar upp gylfen på sina byxor och slutligen förvandlar sig till en svart panter. Scenen kan verka helt oförståelig, men förklaringen är att i den helt ocensurerade versionen är Jackson omgiven av diverse rasistiska tecken (hakkors), bland annat på bilrutan han slår sönder.

Panterscenen skapade enorm kritik och idag finns ingen av panterdans-versionerna av musikvideon att få tag på lagligt förutom på "HIStory Video Greatest Hits" och de visas sällan på musikkanalerna. Den censurerade panterdansscenen visades dock under både Dangerous Tour och HIStory Tour som pausnummer.

Black or White är förmodligen en av Michael Jacksons mest sålda singlar, närmaste konkurrenten är Earth Song från HIStory-albumet.



Källa: Wikipedia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild